Kúzlo v každom zvyšku: Medzinárodná súťaž Zelený svet 2025 štartuje na Svetový deň potravín

16.10.2025
Kúzlo v každom zvyšku: Medzinárodná súťaž Zelený svet 2025 štartuje na Svetový deň potravín

29. ročník medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže Zelený svet 2025 symbolicky štartuje na Svetový deň potravín, ktorý si pripomíname každý rok 16.októbra.

Upozorňuje na riešenie problematiky hladu, nedostatku potravín a udržateľné hospodárenie. Plytvanie potravinami je jeden z najväčších svetových problémov z etického, ekonomického, zdravotného aj environmentálneho hľadiska.

Cieľom 29. ročníka medzinárodnej súťaže Zelený svet 2025 s názvom Kúzlo v každom zvyšku je upozorniť na problematiku vplyvu potravinového odpadu na životné prostredie, ako aj na možnosti znižovania jeho množstva.

Potravinový odpad neznamená len vyhodené jedlo a peniaze. Znamená najmä plytvanie zdrojmi, ktoré sú potrebné na jeho výrobu – voda, pôda, energia či ľudská práca. Každý rok sa vyhodí takmer 2 miliardy ton potravín, čo predstavuje až jednu tretinu všetkých vyrobených potravín na celom svete. Toto množstvo by dokázalo nasýtiť všetkých ľudí, ktorí hladujú a to dokonca 4-krát!

Žiaci zo ZŠ v Zemianskej Olči vytvorili v rámci kreatívneho potravinového workshopu v ekocentre Dropie výtvarné dielo k Svetovému dňu potravín. Potraviny nemusíme len kupovať, môžeme ich nájsť aj v prírode. Mnohé druhy rastlín, burín a drevín v našom okolí môžu poslúžiť ako lokálny zdroj jedla, čo umožní účinne znížiť vzdialenosti, z ktorých k nám potraviny putujú. Veľká časť potravinového odpadu sa dá kompostovať, čím vytvoríme nielen cenný humus pre naše záhrady, ale zároveň znížime aj negatívny vplyv odpadu na klímu.  Žiaci podrobne preskúmali aj život v komposte. Pre niekoho hrsť humusu, pre larvy zlatoňov celý svet.

Odpad v kuchyni vzniká každý deň – veď jesť sa predsa musí. Každý deň tak máme aj príležitosť zamyslieť sa a predchádzať jeho vzniku. Pomocou fotoaparátu, ceruzky či štetca si všímaj jeho cestu, od momentu kedy si potravinu kúpime, uskladníme, spracujeme, zjeme a zvyšky vyhodíme. Téma potravinového odpadu ponúka veľa možností umeleckého spracovania.

Upozorni na veľkú ekologickú stopu potravín, navrhni potravinám obal šetrný k prírode, odfoť krásu nedokonalého kúska ovocia alebo zeleniny, zachyť príbeh osamelého banána, život sliepok na susedovom dvore, vytvor kulinársky kúsok z kuchynských zvyškov, zachyť život v komposte a ďalšie témy zo života ľudí spojených s jedlom. Vykúzli z potravinového odpadu hviezdu svojho diela.

Podrobné informácie o súťaži: https://ewobox.sk/sazp/zeleny-svet/ .


Ďalšie novinky

Participatívne stretnutie v Púchove

16. 4. 2024

Participatívne stretnutie v Púchove

V divadelnej sále mesta Púchov sa 12. apríla 2024 uskutočnilo participatívne stretnutie k tvorbe Stratégie adaptácie  mesta Púchov. Stretnutia sa zúčastnili zainteresované strany mesta Púchov a pracovníci SAŽP. Stratégiu adaptácie spracováva  ako pilotný projekt SAŽP v rámci plánu hlavných úloh. Ide o implementáciu metodiky, ktorá bola  vypracovaná v roku 2023. Slovenská agentúra životného prostredia si vybrala mesto Púchov ako aktívnu samosprávu v oblasti životného prostredia a ako dvojnásobného víťaza v súťaži ENVIROMESTO 2021 a 2023.
Vieme, čo jeme?

11. 4. 2024

Vieme, čo jeme?

Jesť musíme všetci. Vieme však, aký vplyv má jedlo na zmenu klímy a naopak? Pestovanie, výroba, ale aj zneškodnenie potravín má veľkú uhlíkovú stopu, ktorou negatívne prispievajú k zmene klímy. Zmena klímy zase vplýva spätne na kvalitu a množstvo potravy, na našu schopnosť vypestovať si dostatok jedla. Na poľnohospodárske účely využívame viac zeme než kedykoľvek predtým, a ak nezmeníme svoje konzumné návyky a systém produkcie potravín, nárast populácie bude dopyt po pôde len zvyšovať.
Environmentálne ocenenie Zelený Merkúr si prevzala spoločnosť  STRABAG s.r.o.

10. 4. 2024

Environmentálne ocenenie Zelený Merkúr si prevzala spoločnosť STRABAG s.r.o.

Súťaž Zelený Merkúr zviditeľňuje a oceňuje environmentálne správanie firiem podnikajúcich v Banskobystrickom samosprávnom kraji. Do aktuálneho ročníka sa prihlásilo až sedem firiem, čo je najviac za celú existenciu súťaže. Ocenené organizácie sa v rámci svojho podnikania snažia o rovnováhu medzi ekonomickým záujmami a spoločenskou zodpovednosťou voči životnému prostrediu.